Mucizevi besinler gerçekten var mı?

Mucizevi besinler gerçekten var mı?

Mucizevi besinler gerçekten var mı? Yoksa modern zamanın pazarlama tekniklerine mi kurban gidiyoruz?

Hiçbir besin tek başına mucizeler yaratamaz. Günümüz dünyasında önemi yeni anlaşılan yiyecekler olsa da bu besinlerin doğru beslenme şekli ile birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Peki ulaşılması zor olan “mucize” besinler yerine gerçek mucize buzdolabımızda bizi bekliyorsa? Besinlerin bir çoğunun alternatifleri bulunmaktadır. Her kesimin ulaşabileceği bu alternatifleri bilmek doğru beslenmenin temelini oluşturmaktadır. İçeriğini bilmediğimiz popüler ürünleri tanımaya ve var olan alternatiflerini öğrenmeye var mısınız?

Goji berry ile zayıflamak mümkün mü?
Diyetsiz zayıflama ürünü olarak sunulan Goji Berry, Kurt Üzümü olarak da bilinmektedir. Son zamanlarda iyice popülerleşen bu besin için özel diyet şekli bile türetilmiştir. Hafıza, kan şekeri, göz sağlığına yararlı etkileri gözlenmiş olsa da vücut kütle indeksi ya da zayıflama üzerine etkileri anlamlı bulunmamıştır.
Yararlı özellikleri ile ilgili yapılan bir çalışmada altın çilek ve mutfağımızda uzun yıllardır kullandığımız kuru üzüm ile karşılaştırıldığında aynı etkilere farklı sürelerde ulaştığı saptanmıştır. Yani düzenli kullanımla çok daha kolay ulaştığımız kuru üzüm de benzer etkiler gösterebilir. Ayrıca bazı ilaçların kullanımında (coumadin vb.) dikkat edilmesi gerektiğini gösteren çalışmalar bu besinin herkese önerilemeyeceğini göstermektedir.

Hazır probiyotik mi yoksa buzdolabındaki kefir mi?
Sindirim sistemimizin dostu olan probiyotikler bağırsak florasının korunmasında büyük öneme sahiptir. Probiyotik yoğurtlar ile bir pazar elde edilmesi bu yoğurtların güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açmıştır. Hazır probiyotik yoğurtlar ya da tabletler kolay ulaşılabilir görünse de düzenli kullanımda sorunlar yaşanabildiği gözlemlenmiştir. İçeriğindeki doğal probiyotikler ile çok daha cazip görünen kefir sayesinde sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak mümkündür. Evde yapılmış bir kefirin kişisel farklılıklar dışında bilinen bir zararının görülmemesi güvenilirliğini arttırmaktadır.